Λίγα λόγια
Τα αξιοθέατα της πόλης μας
Δευτέρα, 24 Ιούνιος 2013 23:38

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
1/9 
start stop bwd fwd

 

Tο Ναύπλιο, η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και διαθέτει πλήθος από νεοκλασσικά κτήρια, ιστορικές πλατείες, παλιές εκκλησιίες, βενετσιάνικα μπαλκόνια και τούρκικα τζαμιά.

Στο Παλαμήδι μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια επτά οχυρών και πολλά κελιά που χρησίμευαν ως φυλακές καθώς και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα που δεσπόζει από την εποχή των Ενετών. Σε ένα απο αυτά τα κελιά φυλακίστηκε και ο Κολοκοτρώνης. Τα έξι από τα επτά οχυρά φέρουν τα ονόματα αρχαίων πολεμιστών και στρατηγών (Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Αχιλλεύς, Φωκίων, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας).Τα απότομα, σκαλισμένα στο βράχο 857 σκαλοπάτια αποτελούν τον ιδανοκότερο τρόπο προσέγγισης αφού κατά την άνοδο αποκαλύπτεται με τρόπο θαυμαστό το θαλάσσιο φόντο.

Η Ακροναυπλία, η χερσόνησος του Ναυπλίου, με το κάστρο των Ελλήνων στη νότια πλευρά και των Φράγκων στη δυτική, επικοινωνούσε με μυστικό πέρασμα με το Παλαμήδι. Στο Μπούρτζι θα δει κανείς το μικρό φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί. Απέχει 450m από το μόλο του Ναυπλίου και επί Ενετών ενωνόταν με την Ακροναυπλιά με αλυσίδα, η οποία έκλεινε την είσοδο του λιμανιού για τα ανεπιθύμητα πλοία και έδωσε το όνομα Porto Cadena. Μετά την απελευθέρωση το Μπούρτζι υπήρξε κατοικία για τους δήμιους των θανατοποινητών του Παλαμηδίου, ενω για ένα μικρό διάστημα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο.

Στην πόλη υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορική σημασία της. Μερικά από αυτά είναι η Πλατεία Συντάγματος και οι εκκλησίες των αγίων Γεωργίου, Σπυρίδωνα και Νικολάου. Επίσης τα κτήρια της Σχολής Ευελπίδων, του Υπουργείου των Στρατιωτικών και τα σπίτια των αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ είναι αξιοθαύμαστα. Ακόμα, οι αδριάντες του Κολοκοτρώνη εφίππου, του Ιωάννη Καποδίστρια και του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου δεσπόζουν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τέλος, στην συνοικία Πρόνοια στέκει το Λιοντάρι, λαξευμένο από τον Σίγκελ ύστερα από διαταγή του Όθωνα, στη μνήμη των Βαυαρών πεσόντων στην Ελλάδα από επιδημία πανώλης.

Τα αγάλματα μιλούν;

Ο υγρότοπος της Νέα Κίου 


Επιμέλεια από τους : Μπιλιούρη Αργυρή, Ολάνη Παναγιώτα και Πατούρα Ιωάννη